Straatambassadeur Marleen: “Je buurt is je leven!”

Er gebeurt veel in deze tijd dat de wereld op zijn kop staat door het coronavirus. Ik ben benieuwd hoe de straatambassadeurs daar in deze tijd mee omgaan. Ik heb een telefonische afspraak staan met Marleen om haar te vragen hoe het gaat en wat zij vooral nu doet als Straatambassadeur.

Met Marleen gaat het goed, het is een beetje wennen om vanuit huis te werken, maar als juf zijnde heeft ze er plezier in om nu haar eigen kinderen een keer les te mogen geven. Tussendoor heeft ze contact met leerlingen en bereidt ze lessen voor.

Klein gebaar, groot effect 

“Hoe ben ik straatambassadeur geworden? Het zit van nature een beetje in me om de contacten met de mensen om mij heen te onderhouden. Als er een kindje in de straat wordt geboren of als we weten dat er iemand ziek is doen we altijd wel een kaartje of een klein cadeautje in bus. Een mooi klein gebaar aan de mensen in je straat. En mensen waarderen het altijd enorm. Via Hilde, de buurtnetwerker in Liendert, hoorde ik over het opzetten van de straatambassadeurs: een plan om ervoor te zorgen dat alle buren in Liendert (en Rustenburg) een beetje meer naar elkaar omkijken. Daar wilde ik graag aan meewerken! En samen met een aantal actieve wijkbewoners hebben we een subsidieaanvraag gedaan bij Indebuurt033. We zijn inmiddels van start gegaan en het gaat ons om de kleine gebaren: een welkomsttas met informatie voor nieuwe bewoners, een kleine attentie bij een geboorte of een kaartje aan een zieke buurman of buurvrouw. We hebben ervoor gekozen om klein te beginnen met een aantal straatambassadeurs in hun eigen straat, galerij of pleintje. In de eigen straat hebben de meeste straatambassadeurs zich bekend gemaakt door aan te bellen bij de buren en hun telefoonnummer achter te laten. Zo kan iedereen helpen om naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen waar nodig. Zeker in deze coronatijd van groot belang: je buurt is op dit moment je hele sociale leven..!”

#durftevragen app 

In haar eigen straat heeft Marleen samen met een buurvrouw een #durftevragen appgroep opgericht, waarin allerhande vragen aan elkaar gesteld kunnen worden. In deze tijd is daar een buurtzorgdienst appgroep bijgekomen. En daarnaast is de burenhulpdienst Liendert ook net opgericht, zodat er hopelijk zoveel mogelijk zorg bij de juiste personen terecht kan komen!

Drie vragen over thema vrijheid 

Vanuit de Buitenkast zijn de kinderen bezig met een kinderpersbureau zij hebben 3 vragen over vrijheid bedacht, ook Marleen beantwoordt deze vragen graag.  

Wat vind jij van vrijheid?

“Vrijheid is voor mij heel belangrijk, omdat je zelf een keuze maakt uit alle mogelijkheden die er zijn en daar committeer je je dan aan. Het is een bepaalde mate van verantwoordelijkheid om met je vrijheid om te gaan. Ik hou van mijn muziekles en van mijn yogaklasje, dus daar betaal ik voor en zorg ik dat ik mijn tijd ervoor vrijmaak.”

Hoe gebruik jij je vrije tijd? 

“Het is mooi als je overal waar je komt de wereld net iets mooier kunt achterlaten dan hoe je het aantrof. Als ik een stuk ga wandelen neem ik een tasje mee om rommel van de straat op te ruimen. Dat is mijn kleine bijdrage en daar word ik blij van. Muziek, yoga en buiten zijn is ook een onderdeel van mijn vrije tijd en het zorgen voor anderen, al dat doe ik ook in mijn werk met heel veel plezier.”

Wat voel je van vrijheid? 

“Ik voel mij vrij als ik me vrij voel om te bewegen en te gaan en staan waar ik wil. Nu dan tijdelijk wel met de gepaste 1,5 meter, maar ik voel mij nog steeds vrij als ik thuis ben en de tuin in kan en rondje in de wijk kan lopen. Als ik zorg dat ik mijzelf goed voel, dan kan ik ook gemakkelijker iets voor een ander betekenen, al houdt dat nu ook grotendeels in dat ik juist meer binnen moet blijven. En nu probeer ik juist extra te genieten van wat we wel mogen, dat voelt dan al als vrijheid.”

Meer nieuws

Menu